Ogórek kiszony to prawdziwa skarbnica witamin i tak ważnych dzisiaj składników mineralnych, budujących odporność. Ich źródłem jest naturalnie przebiegający proces kiszenia, prowadzony bez dodatku substancji konserwujących i chemicznych wzmacniaczy, wg rodzinnych receptur. Tym razem ogóreczki proponujemy Państwu w formie krajanki, która może być bazą do autorsko skomponowanej zupy ogórkowej albo domowej sałatki warzywnej. Prozdrowotność ogórka kiszonego warto również wykorzystać w przygotowaniu zielonych koktajli lub połączyć z innym tradycyjnym daniem – tatarem.
gramatura:
Ogórki kiszone.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 46 kJ / 11 kcal; Tłuszcz <0,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g; Węglowodany 2,3 g, w tym cukry 1,1 g; Białko 0,3 g; Sól 3,0 g.
Może zawierać seler i gorczycę