Radzimy

Sprytne sztuczki

4 listopada 2011

Sprytne sztuczki

  1. Soczyście zielone brokuły. Chcąc zachować soczyście zielony kolor brokułów po pierwsze należy gotować je krótko. Zwykle wystarczy około pięć minut, po których będą wyglądać apetycznie, nie rozpadną się, a co najważniejsze zachowają najwięcej witamin i soli mineralnych. Warto też włożyć warzywa do niewielkiej ilości wody różyczkami do góry, ponieważ łodygi gotują się nieco dłużej. Innym, niewątpliwie najzdrowszym, sposobem jest gotowanie brokułów na parze
  2. Jak postępować z ziemniakami. Ziemniaki do gotowania należy cienko obrać, wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do wrzątku. Warzywa te należy gotować na średnim ogniu tak, aby skrobia pęczniała równomiernie. Na dużym ogniu ziemniaki mogą z wierzchu popękać, a w środku i tak pozostaną surowe.
  3. Pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej. Nie zawsze lodówka jest najlepszym miejscem przechowywania produktów spożywczych, takich jak pewne owoce i warzywa. Niektóre nabierają smaku dopiero kiedy trochę poleżą. Stare prawdy naszych babć i mam popierają naukowymi dowodami także badacze. Okazuje się bowiem, że produkty te, przechowywane w temperaturze pokojowej stają się nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Dotyczy to np. arbuzów, czerwonych grapefruitów oraz pomidorów, w których w temperaturze pokojowej zwiększa się liczba przeciwutleniaczy chroniących ludzki organizm przed chorobami układu krwionośnego oraz rakiem.
  4. Co zrobić żeby ryż nie wykipiał. Po pierwsze -  gotuj na wolnym ogniu. Po drugie - nie przykrywaj dokładnie garnka. Po trzecie- dolej odrobinę oliwy do wody. Musi się udać!
  5. Rozgotowany ryż. Rozgotowany ryż może okazać się pretekstem do urozmaicenia menu. Można użyć go do przygotowania kulek ryżowo-serowych. Wystarczy do ryżu dodać posiekaną pietruszkę, przyprawy, trochę tartej bułki i mąki. Z masy uformować kulki wkładając do środka kilka małych kostek żółtego sera. Tak przygotowane klopsiki należy następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku  tartej bułce i smażyć na patelni.
  6. Jak uratować przesolone jarzyny. Jeśli zdarzy nam się przesolić warzywa, możemy spróbować przelać je wrzątkiem i odcedzić. W przypadku przesolonych ziemniaków możemy po prostu przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła. Należy pamiętać, żeby puree zaprawiać gorącym mlekiem, gdyż od zimnego przybiera szary odcień. Przesolone ziemniaki można także przeznaczyć na kopytka.
  7. Przesolona zupa lub sos. Na wszystko jest sposób, nawet na coś, co wydaje się nieodwracalne. Jeśli zdarzy się tak, że w zupie wyląduje więcej soli niż powinno,należy nieco ją rozcieńczyć dolewając wody oraz wrzucić połowę obranego ziemniaka. Następnie trzeba doprowadzić zupę do wrzenia i chwilę gotować. W tym czasie ziemniak wchłonie nadmiar soli. Podobny efekt otrzymamy wrzucając do zupy skórki suchego chleba lub wbijając białko jajka, które po ścięciu należy usunąć z zupy. W przypadku przesolonego sosu najlepsze będą skórki suchego chleba lub po prostu dodanie mleka, śmietany, jogurtu czy odrobiny cytryny i cukru.
  8. Panierka inaczej. Zamiast zwykłej panierki z tartą bułką można obtoczyć rybę roztrzepanym jajkiem z mlekiem i mąką. Ryba usmażona w tak przygotowanym cieście będzie ciekawym urozmaiceniem.
  9. Zwarzony krem. W przypadku zwarzonego kremu do ciasta z pomocą przyjdzie ciepła woda. Miskę z kremem wkładamy do większego naczynia z ciepła wodą i ucieramy masę. Można też rozetrzeć masło i zwarzony krem stopniowo dodawać do niego bez przerwy ucierając.
  10. Zbyt słodkie ciasto. Jeśli upieczone ciasto okaże się zbyt słodkie, warto podać je z kwaśnymi owocami, takimi jak np. porzeczki czy agrest lub z ulubionymi lodami i kwaskowym dżemem albo konfiturą.
  11. Dzika róża na przeziębienie. Dzika róża jest bogata w witaminy A,B,E i K oraz żelazo i sole mineralne. Wśród jej składników wymienić można także flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne. Różane - najlepiej domowe - przetwory z owoców czy płatków kwiatu, takie jak konfitury czy soki, uchronią nas przed infekcją oraz będą niezastąpionym lekiem na wiele dolegliwości związanych z osłabieniem organizmu.
  12. Cytrusowa klęska urodzaju nie taka straszna. Szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia każdemu zdarzyło się kupić całe mnóstwo cytrusów. Nie zjedzone w odpowiednim czasie z dnia na dzień tracą urok. Co zrobić z nadmiarem owoców? Wyrzucić szkoda, ale wszystko ma swój termin przydatności. Jeśli grozi nam taka sytuacja możemy wycisnąć sok z owoców, wlać go do woreczków do lodu i zamrozić. Dzięki temu będziemy mogli wykorzystać sok do wszelkiego rodzaju napojów, drinków, lub potraw. Podobnie możemy postąpić z niedopitym winem pozostałym po przyjęciu. możemy go zamrozić w woreczkach i wykorzystać do przyrządzania sosów czy pieczeni.
  13. Przypalony garnek. Przypalony garnek zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie czeka nas szorowanie. Jeśli to nie pomoże, można w garnku zagotować wodę z sodą lub octem jabłkowym,poczekać aż wystygnie i ponownie zabrać się za szorowanie.
  14. Nielubiane prasowanie. Amator lub amatorka prasowania to rzadki egzemplarz. Co zrobić, żeby szybciej wyprasować całą stertę ubrań leżącą w pokoju już od tygodnia? Wraz z postępem techniki, obecnie większość dostępnych żelazek posiada funkcję pary. Warto skorzystać z jej dobrodziejstw i przyspieszyć pracę. Dobrze jest też przesuwać żelazko pod kątem tak, aby objąć nim większą powierzchnię, czyli szerszy pas tkaniny. Prasowanie pójdzie nieco szybciej, a my będziemy bardziej ekologiczni ze względu na mniejsze zużycie prądu.
  15. Jak wywabić plamę z buraczków. Najskuteczniej działa polanie plamy z buraczków wrzątkiem, lecz niestety często jest to niemożliwe, ze względu na ryzyko zniszczenia tkaniny. Innym sposobem jest wypłukanie świeżo zabrudzonej tkaniny w zimniej wodzie i namoczenie. Po kilku godzinach w plamę należy wetrzeć płyn do prania lub inny detergent.
  16. Plama z atramentu. Jeszcze mokrą plamę z atramentu należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie wetrzeć w nią płyn do prania lub inny detergent, zostawić na chwilę i spłukać. Jeśli to nie pomoże z pomocą przyjdzie okazać się cytryna, która wywabi plamy z atramentu nie tylko z ubrań, lecz także ze skóry dłoni, a nawet drewnianych mebli czy podłogi. Wystarczy pocierać zabrudzone miejsce gąbką zwilżoną sokiem z cytryny. Powierzchnie drewniane należy potem przemyć wodą z szarym mydłem. 
  17. Czyszczenie złota. Zabrudzoną biżuterię, taką jak łańcuszki lub bransoletki dobrze jest rzucić do słoiczka z ciepłą wodą z mydłem oraz odrobiną sody. Następnie należy zakręcić słoik i przez minutę - dwie energicznie potrząsać. Biżuterię należy potem wypłukać wodą i osuszyć. Blasku biżuterii doda także polerowanie irchą lub czerstwym chlebem. Biżuteria pozłacana wymaga dużej delikatności i troski o to, by nie zetrzeć warstwy złota. Dlatego najlepiej delikatnie umyć ją w letniej wodzie z mydłem lub czyścić szmatką.
  18. Kwiatowe balkony. Pelargonie to chyba najpopularniejsze kwiaty w Polsce. Wynika to z prostej pielęgnacji oraz blisko pięciomiesięcznego okresu kwitnienia. Pelargonie, które można zobaczyć prawie na każdym balkonie, to jedna z blisko 200 odmian tej pochodzącej z Ameryki Południowej rośliny, czyli pelargonia wielokwiatowa. Nie wymaga szczególnego zaangażowania w pielęgnację, ale należy pamiętać, żeby podlewać ją codziennie. W czasie upałów można kwiaty zraszać wodą, a jeśli temperatury są ekstremalnie wysokie należy powtarzać ten zabieg nawet kilka razy dziennie.
  19. Woda do podlewania roślin. Najlepsza wodą do podlewania roślin doniczkowych jest woda deszczowa, która nie dość, że lepiej służy kwiatom, jest też bardziej ekologicznym rozwiązaniem. Nie każdy ma jednak możliwości zbierania deszczówki. W przypadku wody w krany, dobrze jest nalać ją wieczorem do konewki i użyć do podlewania dopiero następnego dnia. Dzięki temu woda nabierze temperatury pokojowej oraz wyparuje z niej cały chlor, co jest korzystniejsze szczególnie w przypadku wrażliwych gatunków.
  20. Rozpalamy ogień w kominku. Jeśli rozpalenie ognia w kominku sprawia nam kłopot, możemy drewienka przeznaczone na podpałkę posypać solą. Innym sprytnym rozwiązaniem będzie dorzucenie do paleniska jako podpałki, garści wysuszonych, już nie nadających się do celów spożywczych, orzechów włoskich.
  21. Zapach po remoncie. Zapach świeżej farby lub wapna po remoncie można zneutralizować prostym sposobem. Wystarczy pokroić w talarki jedną lub dwie cebule i wrzucić je do miski lub wiaderka z wodą, które następnie należy wstawić do świeżo wymalowanego pomieszczenia.
  22. Nieprzyjemne zapachy w kuchni. Do zneutralizowania przykrych zapachów smażenia, gotowania różnego rodzaju potraw o silnym zapachu możemy użyć ziół lub przypraw gotowanych bez przykrycia na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Doskonale do tego celu nadają się mięta, goździki, majeranek oraz pieprz. Podobne działanie, szczególnie skuteczne w przypadku uciążliwych zapachów pozostałych po smażeniu, ma podpieczenie skórki pomarańczowej lub cytryny w piekarniku.