Firma Grześkowiak

O nas

Firma w liczbach

Wybrana przez nas koncepcja organizacji otwartej i nowatorskie podejście do biznesu sprawia, że firma GRZEŚKOWIAK to poszukiwany partner na rynku krajowym i europejskim.

  • ponad 40 lat tradycji
  • 10.000 zamówień telefonicznych w tygodniu
  • 1-sza firma w Polsce z system HACCP w swojej branży
  • blisko 20.000m2 nowoczesnych hal produkcyjnych
  • potencjał produkcyjny na poziomie ponad 100 ton gotowego produktu dziennie
  • ponad 5000 aktywnych klientów

Promujemy zdrowy tryb życia oparty na dobrych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej. Popularyzujemy rozwiązania pro-ekologiczne, a naszą Strategię Pro-Społeczną (Corporate Social Responsibility) tworzymy w oparciu o działania przyjazne społeczności lokalnej.

Marka

Wyróżnia nas przejrzysta polityka firmy. Prowadzimy ją w oparciu o tradycyjną uczciwość kupiecką i przestrzeganie zasad dobrej konkurencji.

GRZEŚKOWIAK to solidna polska marka doceniana w prestiżowych rankingach i synonim najwyższej jakości. Potwierdzają to liczne nagrody i tytuły. Nasze produkty są doskonale rozpoznawane, mimo że nie prowadziliśmy agresywnych kampanii reklamowych. Etyka kupiecka jest fundamentem naszych działań, a dzięki nowoczesnym i innowacyjnym rozwiązaniom organizacyjnym, przyczyniamy się do tworzenia dobrej kultury dla biznesu w Europie Środkowej. Nasze wysiłki w tym względzie są również zauważane i doceniane. 

Firma GRZEŚKOWIAK to także lider innowacji technologicznych w dziedzinie świeżej żywności.

Dbamy o najwyższą jakość na każdym etapie życia naszych produktów. Jako pierwsi w kraju w swojej branży wdrożyliśmy system HACCP, który kontroluje produkt na każdym etapie jego powstawania. System HACCP został oceniony i zatwierdzony 23 sierpnia 2002 roku przez niezależną brytyjską jednostkę certyfikującą - Lloyd's Register Quality Assurance - jako zgodny z amerykańskim Codex Alimentarius 1997. W sferze zarządzania konsekwentnie wdrażamy zasady Total Quality Management (TQM) w oparciu o wzorce Europejskiej Nagrody Jakości (EFQM).

Metamorfoza

Kulinarna pasja rodziny Grześkowiak, talent do interesów i osobiste zaangażowanie, wyznaczyły kierunek i tempo rozwoju firmy, która dziś jest liderem przedsiębiorczości z dynamiką przychodów na poziomie kilkudziesięciu procent rocznie.

Firma GRZEŚKOWIAK powstała z połączenia kulinarnej pasji z talentem do interesów. Jej twórcami w latach 70-tych XX wieku byli Teresa i Jan Grześkowiak. Dziś rodzinny biznes kontynuują ich synowie: Marcin i Zbigniew, a potencjał produkcyjny firmy to ponad 100 ton gotowych produktów dziennie.

Firma początkowo stała się powszechnie znana w regionie dzięki niepowtarzalnemu smakowi i jakości  kapusty i ogórków kwaszonych . Dziś jej oferta zawiera szeroką gamę produktów owocowo-warzywnych przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji.

Najbardziej znanymi wśród nich są Świeże Surówki GRZEŚKOWIAK, o wyjątkowych smakach i nazwach na każdą literę alfabetu: od "A" do "Z".

Fenomen Firmy

Fenomen firmy GRZEŚKOWIAK tworzą młodzi i kreatywni ludzie. Dzięki nim możliwa była metamorfoza małego, rodzinnego biznesu w firmę o zasięgu międzynarodowym.

Polityka i strategia firmy oparta jest na koncepcji blink management. Zgodnie z nią, podstawowe znaczenie dla sukcesu firmy ma kreatywność i intuicja zespołu zarządzającego.

Jesteśmy przekonani, że to właśnie ludzie decydują o sukcesie każdego przedsięwzięcia. Dlatego w trosce o nich promujemy zdrowy styl życia oparty na dobrych nawykach żywieniowych i aktywności fizycznej.

Firma GRZEŚKOWIAK, mimo średniej wieku poniżej 30 lat w pionie administracyjnym, jest postrzegana jako poważny partner biznesowy i lider przedsiębiorczości.